香港Uber奪命車禍

車禍日日都有,但若奪命車禍由Uber服務所引起,大家又會點睇呢?

Uber呢間公司近期真係禍不單行,先一陣子請記者去美國採訪搞形象工程期間,Uber自行開發的自動駕駛汽車卻撞死人。前幾日呢,又係Uber香港區阿頭出嚟見完記者無耐,有Uber司機接載乘客期間遇上交通意外,結果司機慘死,搭客受傷。

單交通意外在前晚九時發生,一直無人為意係Uber既車,及後昨日即時新聞才開始廣泛報道涉事車輛為Uber的車隊。事件便引發了這項在香港被視為非法的服務如何保障搭客及司機的安全。

今次是Uber進軍香港後涉及的首宗奪命車禍。

當然Uber一直強調有為Uber車程購買第三者保險。但問題係呢個只係Uber自己既安排,而非法例所規定。因為法例根本唔容許Uber提供服務,喺政府既立場,呢單意外只係司機車住搭客坐順風車返屋企,當中不涉及公共交通服務成份。Uber突然加辣條款唔賠你都吹佢唔脹。再者,保險公司又會否真的履行同Uber的協議對受害者進行賠償呢?這也是未知之數。

但睇番傳媒報道,Uber既保險條文可能有問題,皆因保險條文保障第三者,但未必保障Uber的司機及搭客 換言之若日後判決指責任在司機,家屬都未必有賠償。搭客或有賠償但因車輛涉意外要承擔責任面對較少賠償。

咁樣,大家以後仲敢唔敢坐Uber呢?

蘋果報導:Uber承認意外中涉及一名Uber司機夥伴及一名Uber乘客,指對意外感到傷感,已向司機家庭致以深切慰問,亦已聯絡受傷的Uber乘客提供協助。現時登記為Uber司機夥伴的人數超過3萬,Uber強調有按《汽車保險(第三者風險)條例》(第272章)的規定,為所有香港的Uber車程安排第三方保險。

Uber去年2月宣佈與美亞保險(AIG)合作提供汽車共乘保險,賠償額上限達一億元。保險業監管局表示,據了解有關保險公司現有為Uber就乘客及第三者在汽車共乘車程中的傷亡提供保障。運輸及房屋局表示,出租或取酬載客用途的私家車,必須領有有效的出租汽車許可證,並備有一份有效和符合有關條例規定的第三者風險保險單或保證單。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store