高雄市議會將林鄭列不歡迎人物

在台灣,高雄市議會提案通過促請市政府將行政長官林鄭月娥列為不受歡迎人物。

有份提案的高雄市議員認為,香港民眾發起反對修訂逃犯條例的運動,行政長官林鄭月娥動用警察壓制,但使用的武力不符合比例原則,執法過程亦不斷出現違反人權的情況。

所以促請市政府將林鄭月娥列為不受歡迎人物,提案獲市議會通過並會寄信和電郵給行政長官辦公室和立法會,表達高雄追求自由、維護主權的價值,也譴責違反人權的行為。

高雄市政府表示,尊重議員提案的權利,但應該有法源依據,台灣和香港的關係是根據《香港澳門關係條例》處理,職權屬於中央政府的陸委會,而非地方市政府。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store