香港大灣區定位金融科創?

香港政府昨日大事預告,中央政府即將公布大灣區政策大綱,還會在下星期四在香港舉行「宣講會」,會有區內其他政府代表及各國使節出席,似乎北京還是要依賴香港僅餘的國際名氣去推廣大灣區的發展。

不過,今日經濟日報提及香港在大灣區的定位為金融及創新科技研發,然後內地的廣東將這些科研成果轉化為商品推出市場。此一定位似乎與香港過去一直擔當中國及海外市場的橋樑似乎完全不同,日後香港在大灣區發展只會服務大灣區市場,而科研創新也會被安排到中國商品化,而不是面向全球,換言之, 大灣區是完全將香港國際金融中心的地位削弱了。而事實上, 香港要搞創新科技研發, 有否足够人才呢? 教育制度有沒有配合? 而香港的高地價是否讓科研得以發展起來, 還是所謂的科研只有科技園及應科院這些官方機構負責, 其他人根本唔關事呢?

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store