順豐操控物流無自由

香港人喜歡淘寶買嘢,大多數訂單都係透過順豐速運送來香港。今次梁文道爆出台灣順豐唔幫客人送政治書到香港,反映出一個問題,就係中共的爪牙已超越了人們的認知,連寄送包裹也要進行審查。這樣其實是非常荒謬的一件事,仲要客人只是把書寄去香港,而香港理應是有自由接收任何非違禁品,現在連香港也變了一國之下的鳥籠,當香港人不斷羡慕中國人可以免郵收貨,又或者喺淘寶買嘢買得咁開心之際,順豐審查客人郵寄物品,是對香港人當頭棒喝!

蘋果報道,「台灣順豐速運」主要股東原為香港巧順投資,而王衛太太鄧麗貞則控制香港巧順。但順豐2017年報,於2016年3月31日,巧順投資將「台灣順豐速運」轉讓予獨立第三方。於2017年3月31日起,台灣順豐速運不再與順豐存在關聯關係。以2016年計,台灣順豐聯運及貨代相關業務收入達3.2億元人民幣(人民幣.下同),而航空運費收入達3,775萬元。目前台灣順豐已找不到公司發展歷程。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store