金融界發起行動阻止曠視在港上市

中美博弈由貿易戰蔓延至科技戰,被美國列入黑名單的AI新股曠視科技計劃今日尋求通過上市聆訊。有金融界人士在網發起一人一信運動,去信港交所上市委員會要求拒絕曠視在港上市的申請。

「曠視呢間野之所以咁特別,就係因為美國啱啱十月將佢加入制裁名單,懲罰佢係新疆大搞針對維吾爾族嘅人面識別工程。」

該金融界人士說,正常港交所會暫停這些有問題企業的上市申請,但由於事件涉及中共戰略企業,港交所「隻眼開隻眼閉」。「他們明知自己冒險幫緊一間美國制裁嘅中共企業集資,上上下下都係敢怒不敢言。」

金融界人士認為「現時助攻就嚟得非常關鍵」。他們以一套金融同法律語言,向港交所指控曠視違反上市規則,根本不適合在香港上市。若計劃成功,這家中共龍頭AI企業將會面臨數以十億元計損失。

曠視科技以同股不同權架構申請上市,花旗、高盛和摩根大通是聯合保薦人,早前有報道指出,曠視計劃集資5億至10億美元(約39億至78億港元),公司上市後估值或逾400億元。曠視科技早期投資者名單星光熠熠,包括阿里巴巴(9988)、螞蟻金服及中銀投資等。

曠視科技上市之路一波三折,上月初美國商務部再公布一份中國科技公司「黑名單」,當中包括曠視科技,美國指名單上公司涉利用高科技監控新疆維吾爾族穆斯林。據路透社報道,名單發布後,曠視上市聯席保薦人之一的高盛表示,將會審視情况,決定是否繼續參與曠視的承銷工作。當時曠視回覆本報查詢稱,公司不評論高盛決定,但並無打算更改於香港的上市計劃。

今年上半年曠視科技收入為9.5億元(人民幣,下同),按年增加逾2倍;虧蝕則達52億元,超越去年全年33.5億元的虧損,但主要來自金融負債公允價值變動,若撇除負債影響,曠視上半年經營虧損實際錄1.15億元,較去年上半年收窄10.7%。

[以下為轉發訊息]我哋係金融界嘅一班手足,而家正式宣佈開闢金融戰線。

長話短說,我哋制訂左一套war plan,可以絕殺一間中共人面識別嘅龍頭企業。依家只需要你用一分鐘時間做以下動作,呢間叫做曠視(Megvii)嘅中共戰略企業就可以正式收皮。

長話短說,曠視目前申請緊喺香港上市,今個禮拜四港交所就會開會決定批唔批准佢上市。曠視呢間野之所以咁特別,就係因為美國啱啱十月將佢加入制裁名單,懲罰佢係新疆大搞針對維吾爾族嘅人面識別工程。

發生左咁大件事,正常港交所係會hold一hold住唔俾上市,只不過事件涉及中共戰略企業,港交所唔夠膽行第一步郁佢,所以明知自己冒險幫緊一間美國制裁嘅中共企業集資,上上下下都係敢怒不敢言。呢個時候我哋嘅助攻就嚟得非常關鍵,我哋要用返一套金融同法律嘅語言,向港交所指控曠視違反上市規則,根本係唔適合香港上市。我地成功嘅話,呢間中共龍頭企業將會面臨數以十億計嘅損失,一夜收皮。

Email已經為你地draft好,只需要你哋用一分鐘時間send出去。港交所星期四cob就要決定俾唔俾佢上市,所以各位一定要快(同埋記得一定要連埋最底嘅參考資料)!

#############################

收件人

To: WEIR Andrew Walter Bougourd Ross (andrew.weir@kpmg.com)

BRIEN Peter Wilhelm Hubert (peter.brien@slaughterandmay.com)

LI Xiaojia, Charles (charlesli@hkex.com.hk )

NIXON Charles George Rupert (charlesn@hwl.com.hk)

Cc: info@hkex.com.hk

VAN RIJN Arnout (Twitter: @ArnoutVanRijn)

內文用下面條Link(記住要一字不漏咁抄過去先好寄,連埋參考資料同格式)

https://docs.google.com/document/d/1S_pyhrNcbhVDXhbrK-9cc_xl2xg46kvbn57gYc7kmxk/edit?usp=drivesdk

快幫手!!!靠晒大家 #adore##adore##adore##adore##adore#

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store