其實沒有期望又怎會失望呢. 對於今年新政府首份財政預算案, 最初建制派炒作派錢既原因都係為左3月11日既補選, 佢地又點會真心想政府派錢? 因為現今政府財政最大的用途, 就係用嚟滿足阿爺既需求。今年就係搵200億元嚟搞河套區既科技園, 仲打埋開口牌話到明未來政府仲會繼續使錢喺呢個項目上面, 咁如果每年都幾十億倒落去, 最終又係益左邊個呢, 當然係北京政府啦, 因為成個項目根本就係幫中國科技企業落嚟香港插旗然後進軍海外市場, 真係會培育香港人搞創新科技嗎, 大家都真係諗多左。

港台報道: 財政司司長陳茂波出席《財政司司長熱線》節目時,有市民批評社會大部分意見要求「全民派錢」,但預算案反其道而行,愚弄市民,認為今次預算案沒有新意、一成不變、故步自封,又形容向本地中小學生提供一萬張海洋公園免費入場券的措施「無厘頭」。亦有市民認為預算案偏幫中產,應該要公屋免租。

陳茂波回應指,早前就「派錢」諮詢時,政黨及社會均有不同意見。他強調「與民共享」的措施較針對性,過往有關措施的金額約330億元,今次增至約520億元。

對於預算案沒有公屋免租,陳茂波指,公屋不能視作單一群組,因為很多長者、領取綜援人士均住在公屋,又指公屋已經是相當大的社會福利補貼,所以認為應該推出針對性措施,而非一刀切減租。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store