警察鐳射筆射穿報紙誤導民眾

【轉載】為免有更多人被誤導,必須以正視聽。

Laser有分強度
• 撚貓用 1–5mW,
• 觀星用20–50mW,
• 2015年蘋果報導果支5000mW。

有部份「香港市民」引用蘋果日報2015年5月16日的A1頭條「高危激光筆 1秒射盲眼」企圖合理化今日浸大學生會會長被拘捕時警方所用的罪名,為免有更多人被誤導,必須以正視聽:

報道所講會1秒射盲眼的激光筆功率高達5000毫瓦,浸大學生會會長購買的觀星筆功率只有20毫瓦,而當日另一篇報道指超過100毫瓦的激光筆才可影響視力,所以20毫瓦的激光筆根本不足以射盲眼睛,警方使用「藏有攻擊性武器」的罪名拘捕他根本是白色恐怖,警方根本不用擔心該名浸大學生會會長使用觀星筆攻擊警察,因為觀星筆難以對警察造成實際的身體傷害。

四年前嘅嘢,如果依家仲買到係咪代表政府冇做嘢?
定係大家不嬲都用明朝嘅劍斬清朝嘅官//

(轉) 另外

想回應下警方示範雷射筆誤導市民。

超蠱惑嘅示範,呃到無知嘅人,但呃唔到搵真相嘅人。

警察記者會示範用支鐳射筆射落張報紙,唔識物理真係比佢呃到。

第一,咁多種紙唔用,用報紙。
第二,報紙有油墨,易燃。
第三,三次示範都刻意射到報紙上黑色範圍,黑色吸光,可以將光嘅能量集中。
第四,亦都係最重要,示範距離,三尺定點照射10秒,導致黑色部分出煙!
所以話,唔識物理真係比你嘅示範呃晒,尤其齋聽唔睇,又無知嘅人。

現在咁示範已經係對被告司法不公,李sir仲話唔使問律政師意見,哈!

補充,著黑色熱啲,定著白色衫熱啲?

回答朋友內容:
頭先佢地示範定點射向報紙上黑色部分10秒左右,導致該部分出煙。物理上,光有熱能,當聚焦之後會產生幾何級上能量,即係溫度升高。如果郁動嘅情況下,未能夠集中,就無可能產生光熱效應,高溫就唔會出現。加上佢地刻意集中射向黑色,黑色係吸光物質,假如長時間被光集中一點照射,會產生以倍計光熱效應。

簡單解釋就係,點解著黑色衫會熱過著白色衫喇😉

* 隨便copy & paste比多啲人知警方誤導市民嘅方法

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store