許智峯為小學雞行為道歉

Image for post
Image for post

成件事實在係一個無腦既人做出嚟既行為, 就要由佢自己負責。我唔係話唔支持許議員質問政府收集議員私隱資料, 但問題係你既方法用錯晒, 根本難以自圓其說。依許議員既說法, 其實我地喺佔中時鬧黑警打人都無問題架喎, 因為佢地覺得示威者有問題咪打咯, 許議員覺得女EO有問題咪搶手機咯。咁呢個世界會變成點樣呢? 佢話佢一直跟進政府收集議員私隱既問題, OK, 你可以跟進, 但唔該你唔好用呢啲低能既手法, 搶人手機入男廁睇跟住比番第二個人, 呢啲連小學生都知「要話比校長知」既行為啦。而家你搶完人手機想道歉就了結左件事, 會否小學雞左少少呢? 許議員仲希望個EO明白自己搶手機的目的是要揭發政府的不當行為, 而不是針對她的工作。唉, 這樣的政治人物連膊頭也沒有, 怎麼叫人去再投票給你呢?

許議員在Facebook的貼文:

本人昨日出席立法會會議期間,懷疑該政府人員記錄議員出入時間等資料,於是向對方作出查詢,惟對方否認,故取走其電話以作查閱並已盡快交還。查閱期間,卻發現電話內記錄了大量立法會議員的個人資料、出入記錄以及身處位置及時間。然而七十多位議員毫不知情,本人質疑此做法侵犯議員私隱,並將會向私隱專員提出投訴。

本人過去一直跟進政府無理收集議員私隱問題,亦曾正式去信要求政府當局交代政府人員於立法會記錄有關議員的資料為何,唯政府不予任何回覆。政府以公帑及公權,派員全面監察議員行蹤,試圖介入立法會的運作,手法不當,要求政府立即停止有關監控行為。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store