西環下令DQ區諾軒?

其實選舉完左兩日, 泛民呢邊仍然不停的推卸責任, 找人為敗選負責, 對家就立即派亡國興出嚟叫一名市民入稟法院挑戰政府同區諾軒參選及當選的正當性, 簡單嚟講即係要法院DQ區諾軒。若然法庭受理案件, 這代表政府整出嚟既確認書只係廢紙一張, 因為三九唔識七既人都可以去DQ參選及當選既人。咁玩法, 只會是一個死胡同, 泛民參選, 當選, 建制會入稟DQ, 法庭處理案件, 不斷的在這個胡同裡轉轉轉。這樣並非市民之福, 而建制派也會因此而受到同類的狙擊, 這樣做只會給中共口實, 說明民主不是個好東西。

當然, 目前難以斷定西環是否同意DQ區諾軒, 皆因西環本身不會表態, 但會講一堆廢話嚟表達對立法會議員的要求, 例如要愛國愛港等等。至於區在過去的行為被人翻舊帳, 建制派真係跟車不要太貼了, 皆因政治圈轉來轉去, 東家唔打打西家, 現在貴為局長的劉江華曾經也是港同盟成員, 難道要被DQ嗎? 建制中人若能從對方角度出發, 區諾軒肯簽確認書和遵守基本法, 就不應為難他了, 聖人都有錯, 毛澤東也說過湖南要獨立吧, 現在那些左派會敢說獨立二字嗎?

總之, 左派得勢不堯人, 以為自己真的勝出了整個香港, 以為泛民主派已死? 這只是一場戰役而已, 整場戰爭還沒有完結呢...

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store