蘋果指港府索用戶資料須經美國司法部同意

蘋果公司表示,由於香港用戶的 iCloud 資料皆存放於美國,因此若香港政府要求提供用戶資料,必須經由美國司法部同意,且得持有美國聯邦法官所發出的搜索令,才能將資料提供給香港。

經外媒詢問後,Apple 並未公布在港版國安法通過以來,收到多少由香港政府所要求提供用戶資料的請求數量。然而他們重申並未接獲任何直接從香港發出要求提供資料的請求,這是因為 Apple 仰賴於法律互助協定,因此當外國政府提出要求時,美國政府當局會先進行審核。

另外該公司還提到近期收到了來自政府的 54 項請求,要求刪除 App Store 上的 258 個 Apps,其中多數請求是由中國政府所發出的。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store