華為最後旗艦Mate 40擬中國獨賣

華為Mate 40 系列在中國和海外市場的上市日期會有很大差別,中國市場會在 2020 年內獨家上市,而海外市場則要等到 2021 年。去年年底發表的 Mate 30 系列,國際版本較中國版本遲一個月左右上市,當時的原因跟華為需要由原本預載 Google 流動服務,改成華為自家流動服務有關。

至於今年中國和海外市場上市日期的差距,則可能跟華為可以使用的 Kirin 9000 處理器供應斷裂有關,廠方需要先穩住主要的中國市場,然後再出貨到需求量未知的國際市場。以往香港市場銷售的手機均屬於國際版本,假如香港消費者想搶先用到 Mate 40,今年可能要購買中國版本的水貨。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store