美國據報驅逐與解放軍有關的大學生出境

紐約時報報導,美國官員透露,川普政府計畫取消數千名大陸留學生簽證,美方認為這些研究所留學生和學者和中國大陸人民解放軍有直接關聯。

美國政府將禁止這些身分可疑的大陸留學生入境,據官方估計,至少3000名大陸留學生將受影響。大陸政府可能採取報復措施,同樣取消美國赴大陸留學學生的簽證。

多所美國大學預期將反擊政府新規。除了學術交流,留學生帶來的學費收入是美國大學的重要財源,而大陸留學生又是海外留學生中人數最多者,約有36萬人。

近年美國聯邦調查局和司法部經常提醒美國大學教職員,中國大陸留學生可能對國家安全構成潛在威脅,特別是科學領域,然而校方也憂心這波驅逐可能變成反亞裔種族歧視。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store