美國執法單位起訴一名中國女研究員

美國聯邦執法單位據報起訴一名在加州大學戴維斯分校的中國癌症研究員,指她申請簽證時,隱瞞自己與解放軍的關係。

被起訴的女研究員譯音姓唐,法庭文件顯示,她去年底抵達三藩市國際機場,當時她否認自己曾在解放軍服役,以及自己是共產黨員。聯邦調查局調查後發現,這名研究員是共產黨員,亦是為解放軍工作,調查期間亦找到一張她身穿軍服的相片。

聯邦調查局相信,這名女研究員目前躲藏在三藩市的中國領事館。

另外,美國近日要求中國關閉的駐休斯敦總領館,據報被華盛頓視作中國間諜活動的熱點,涉及盜取美國有價值的醫學研究、企圖滲透進入美國的石油及天然氣工業等。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store