百萬人上街反惡法政府睬你都傻!

今日超過103萬香港人上街遊行,目的就是要撤回逃犯修訂條例這條惡法,但林鄭政府好打得,話知你100萬定1000萬,總之就睬你都傻,阿爺柯打最緊要!一於繼續推條例上立法會二讀,一於在七一前快趣通過佢,咁話之你1億人遊行佢都可以大覺瞓!咁樣既政府,真係無話可說,我地唔係唔比你修訂,但唔該畫番個防火牆比香港,維護兩制,而唔係叫你推冧個防火牆同中國接合,香港人同國際社會都係關注呢樣嘢,而你林鄭同北京就一味掉轉嚟講,話只要唔犯法就唔使驚,這個偷換概念的說法,是把中國有罪假設一套放在香港,與香港普通法下無罪假定係相反既。香港人唔係驚犯法,而係驚唔知犯咗咩法比你中共拉番去呀!香港做官既一啲骨氣都無,唔識同北京拗數,結果搞出呢條例出嚟。而家佢堅持上會,堅持通過,無問題,睇下新例下邊個第一個被引渡吧!你估中共唔想搵個香港人熟悉的名字開齋?

政府回應遊行

******

就今日(六月九日)有關《2019年逃犯及刑事事宜相互法律協助法例(修訂)條例草案》的遊行,政府發言人作出以下回應:

作為一個自由、開放和多元的社會,我們認同並尊重市民對廣泛議題有不同的意見。今日的遊行正正是香港市民在《基本法》和《香港人權法案條例》所賦予的權利範圍內行使言論自由的一個例子。在作此回應時,我們留意到除了一些阻…