疑似前線武成員遺書流出令人心傷

[轉載自臉書「暴民」專頁]

這封遺書在10/1寄出,勇武拜託他朋友若是他失蹤,一個月後仍找不到人,就幫他公布遺書。

今天是11/1,他的朋友依要求公布了遺書

香港情況有多嚴峻?如果你知道這樣的遺書還有多少未被公布,恐怕你永遠笑不出來!

敬告想要追尋統一的人,可不可以拜託你們別拖我們下水,我們真的不想自己跟下一代活在這樣的國家之中,那麼喜歡中國,買張機票飛過去就是了,要發達要靠自己本事,不要靠著出賣國家跟國人來換取榮華富貴,這樣真的很低級!

以下是前線勇武的遺書

===================================

呀止:

係未無諗過我會寫email比你呢, 我都無諗過, 但其他人話叫我寫定, 我就寫幾份, 其中一份比你,

另外我有比呀妹同我表哥, 唔洗咁大壓力, 話時話, 呢部機都係你同我砌,開始有D慢, 希望有機會搵你同我砌過部, 到時你要DEL左呢封野, 真係好老尷。

我寫比你因為我覺得你唔敢上最前, 亦都最縮骨, 又有連登account , 可以有機會幫我講返出來, 如果你一兩個月都搵我唔到, 就幫我放上網啦, 我地好多前線都過左48無出返過來。

今晚係第2次我上最前, 聽日我要賀佢老母國慶, 我唔會留手,我地無退路, 亦都唔需要退路,

「不自由、無寧死」, 同榮光歸香港比, 我都係鍾意呢句, 要我地活係不自由當中, 同唔比雀仔飛, 唔比魚游水一樣不可能, 我地都知道人越來越少, 因為前線真係越拉越少, 但我要你應承我, 唔好出來, 你跑得慢又唔大隻, 死硬。

我果隊就係「屠龍小隊」, 哈, 我知個名你有份改, 我係連登見到, 大家都幾中意你呢個名, 但我地點屠龍丫。

我想你幫我同所有人講, 其實我地所謂勇武, 本身都係和理非既一份子, 5年前我好後悔有份係龍和道唱今天我, 到今時今日仍然係我地既一個污點, 我識果五六個前線, 有D得十六七歲, 我無資格勸佢唔好沖, 我唯有衝到比佢更前, 講真唔死我都三十幾歲, 未當還5年前既債囉, 我情願我被捕,都唔想比D畜牲係咁捉女仔, 你話新屋企有無強姦殺人碎屍, 我覺得有。

點解變勇武, 一來我大隻, 運動開, 二來香港真係需要我地。

記得一開始果陣我仲只係一個First Aid, 推急救車仔,跟住嗌下口號.見到一個個後生仔女傷到見骨, 我真係唔可以一句「好嬲呀」就算。

勇武, 真係被逼出來的, 係會勁驚的, 不過跨過果道欄, 就會越來越唔驚,我地未必勇過D記者, 只係唔想其他人死傷慘重, 有能力檔兩下, 未上去食幾下囉,一千幾百蚊買套裝, 我地唔係為型為咩野, 只係都係要保護自己。

月入6萬幾既工, 我都放棄左, 其他手足聽到都O曬嘴, 不過我有信心, 如果無死到, 我都會搵得返呢個人工, 至少我有罷工既勇氣, 有罷工去救救香港既勇氣, 但好多人既三罷聽落嚇一跳, 然後得啖笑, 不過我唔辭都辭左, 希望來緊定返D就搵返份炒散過下日晨。

幫我手講比有人聽, 我地都成日發現有狗潛入跟隊,甚至放魔法, 不過唔係所有人都係狗, 有D真係手足嚟, 支持就係最大既動力, 雖然我地都戒緊連登。

記得上次同你食飯你問過我, 有D咩野係你地D文弱書生可以做既,果陣時我都答你唔到,

而家我答你, 出來已經係好重要既第一步, 第二步係帶把遮, 第三步就係好好照顧自己同附近既人。

呀止你唔細啦, 仲未拍拖結婚, 多D出來啦, 前中排真係好多好女仔, 識左先, 國家大事搞掂, 總有機會發展兒女私情, 上少D咸網留返D精, 第日你打飛機打到陽痿唔好怪我無提你。

人各有志, 各有所長, 你無須為我感到傷心難過, 話唔定下禮拜我又生勾勾,

希望所有人包括你, 盡力救自己救香港, 救我地既屋企。

萬事小心啦, 我知你都有出來, 但真係要小心, 尤其是返屋企途中, 真係有好多跟尾狗嫁, 變左裝都照捉。

最後都係我果句: 不自由,無寧死 , 要我服從陷家鏟共產黨, no way。

*見字勿覆, 我會轉用太空卡, 有命fb講。

呀止:

你應該沒想過我會寫這封EMAIL給你吧? 其實我也沒想過, 只是只他隊員叫我要先寫好, 我就寫好了幾份, 其中一份給你.

我另外還有寫給妹妹和表哥, 你不要有太大壓力. 突然想起這台電腦是你幫我組的, 開始有點慢了呢, 有機會的話再找你幫我重新組一台. 到時候請把這封信刪掉, 真的好尷尬哦!

我寫給你是因為我覺我你不敢上前線, 膽子又小而且有連登帳號, 所以你是很有機會可以幫我發佈出去的. 如果你一兩個月都沒辦法找得到我, 就幫我在連登發佈吧, 我們很多前線都過了48小時沒有放出來過.

今晚是我第2次上最前線 , 明天我就要去賀他老母, 我不會留手, 我們沒有退路也不需要退路!

跟願榮光歸香港比我還是比教喜歡「不自由、無(毋)寧死」, 要我們活得不自由跟不讓鳥兒飛, 不讓魚暢游一樣不可能! 我們都知道人越來越少, 因為前線已經被抓了很多, 但是我要你答應我, 你不要出來! 你跑得慢又那麼瘦小你出來一定會被抓的!

我的隊伍就是「屠龍小隊」 , 哈哈~我知道你也有份取這個名字, 我在連登有看到, 各隊員也滿喜歡你取的名字, 但是我們又怎屠得到龍呢?

我想你幫我跟所有人講, 我們這些所謂的勇武, 本來也只是和理非, 5年前我很後悔和龍和道唱”今天我” , 至今我仍然覺得是我的人生污點…..我認識的5,6個前線, 有一些只有16,7歲 , 我沒有資格叫他們不要衝, 我只好比他們衝得更前, 說真的我就算死不了也三十幾歲了, 就當做償還5年前的債吧(雨傘失敗) 我寧可我被抓也不想那些畜牲一直抓女生, 新屋嶺沒有強姦殺人碎屍, 我是不會相信的!

至於我為什麼會變成勇武嘛….一來我壯嘛, 我平常常做運動, 二來香港真的需要我們. 記得剛開始我只是一個First Aid (急救員) 推著急救用的小車, 喊一下口號,見到一個個小女生小男生傷到都看得到骨頭了, 我真的不可以說一句「好生氣哦! 」就算…勇武是被迫出來的, 當然會害怕, 不過只要跨過了心理障礙, 就會越來越勇敢, 我們未必夠記者勇敢, 只是于想其他人死傷慘重, 有能力就出來擋住, 捱打.花錢買裝備不是為了耍帥, 只是想保護自己

月薪6萬多我都可以放棄, 其他隊員聽到都覺得驚訝. 不過我有信心只要我沒死掉, 我之後可以找得回來, 至少我有罷工的勇氣, 有放棄工作去救香港的勇氣, 但好多人聽到三罷就怕怕, 反正我都辭職了希望將來情況好轉時再去打工賺賺錢吧

幫我跟所有人講, 我們常常發現有”黑警” 潛入前線隊伍裡面, 甚至”放魔法” 不過並不是所有都是, 有一些是真手足, 支持就是最大的動力, 雖然我目前都在戒連登.

記得上次跟你吃飯你問我,有什麼是你們這些文弱書生可以做的, 我那時候不知道怎麼回你現在我告訴你, 走出來是很重要的第一步, 第二步是帶一把雨傘, 第三步就是照顧好自己跟同行在附近的人.

呀止你年紀也不少了, 還沒找個對象結婚, 多點出來呀, 前中排好多女生可以先認識 , 將來光復成功國家大事攪定了, 就有機會發展兒女私情呀. 小看A片, 將來你打飛機打到硬不來別怪我沒提醒你.

人各有志, 各有所長, 你無須為我感到傷心難過, 說不定下星期我還活得好好的,希望所有人包括你, 盡力救自己救香港, 救我們的家。

萬事小心, 我知道你也有出來, 但真的要小心, 尤其是回家途中, 真的有黑警會尾隨我們回家的, 換了衣服也會抓你的。

最後我還是那句話: 不自由,無(毋)寧死 , 要我服從他媽的共產黨, no way。

*見字別回覆, 我會轉用太空卡, 有命回來fb再講。

呀M

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store