港警已配備人臉及車牌偵測技術

《彭博》 報導,知情人事得知香港執法機構可使用 AI 軟件將任何影片跟警方的資料庫進行配對,暫時未知有沒有在近月示威活動中進使用。

消息透露警方最少 3 年前已使用了澳洲的 iOmniscient 科技,其工程人員已培訓了數十名警員使用這種技術。iOmniscient 的軟件可透過掃描閉路電視的影片,再自動將出現在影片裡的人臉及車牌跟警方數據庫進行配對,從而找出疑犯。

根據知情人透露,在示威活動開始後的一次培訓中,有警方人員詢問過如何透過系統自動辨識車牌。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store