泛民雙重標準對待許智峯?

在許智峯事件上, 一定要留意大眾的觀感如何, 特別是現在主流傳媒都被親建制親政府人士控制, 泛民從政者根本沒有犯錯的任何空間, 而且一直以來, 泛民中人都以站在道德高地來對親北京人士指指點點, 總不能去到自家人犯錯時便高高舉起, 輕輕放下。今次許議員事件係咪好大件事呢? 從事實上來分析, 在公眾場所先查問官員手機內資料, 查詢不果便動手搶去人家手機, 然後走去男廁查看, 再之後把手機歸還給另一官員。整件事情, 請問作為一個普通人會咁做嗎? 如果連一個普通人做呢啲行為都會被人報警的話, 咁為何許議員咁做就可以唔使負責任呢?

而家好多非民主黨既泛民人士都在為事件降溫, 話件事罪不至死, 要求大家保住許智峯, 因為佢係踢爆政府官員無理監控議員細節, 佢係對抗政府既英雄。對呢一個說法, 我認為許議員如果覺得要用搶人手機去令公眾知道政府的惡行, 我只能够同佢講 I am not convinced. 成件事如果係公告天下在先, 監督官員為後, 相信在立法會內的記者及攝記都會幫許議員搜集證據, 攝記大炮影低個screen有咩資料有幾難? 無人叫你一條友去衝去撞, 仲要係女EO。

要許議員退黨辭職係咪落井下石? 我諗呢啲係價值觀既問題。作為從政者, 人家對你道德標準係高既, 犯左七事死口唔認在先, 見民情不對才公開道歉, 已經係犯左第一錯…