楊潤雄共犬問責下台

有報道引述教育局今年高中歷史教科書評審報告,列明「中國收回香港」等字眼「措辭不恰當」,教育局長楊潤雄昨回應指,中國一直擁有香港主權,故沒有「移交主權」或「收回主權」問題,引來質疑。楊潤雄今早解畫,稱他是針對「主權」字眼,故《基本法》說的「收回香港」無問題。他又呼籲外界不要向評審小組施壓。

楊局長係咪比人照左個肺呢?如果唔係做咩要今日走出嚟再講多一次?中國一直擁有香港主權呢個說法已被證實係虛假的,皆因南京條約同北京條約都講明香港島同九龍界限街以南係永久割讓,只有新界係租借99年,咁樣中國對香港島及九龍界限街以南的主權自1841及1860已經無左,不存在中國一直擁有呢兩地主權。收番香港主權係中英就新界租約屆滿時所提出一併處理的問題,故由中方提出收回香港及九龍主權係合情合理,因為香港九龍主權已非在中國手上。楊局長歪理只反映佢本無讀過書既一條中共犬而已。

楊局長又話,評審無涉及政治考慮,「希望大家給多些空間負責人士或評審小組,用專業角度評審,不要嘗試將大家不同看法,強迫在小組內,施加壓力令小組接受」。但問題係你呢位政治問責官員下令去修改教科書一直以來既用字,咁唔係政治考慮係咩?過去20年無問題而家先有,你敢唔敢話係習近平落指令?唔敢就認左佢啦共犬!

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store