林鄭要校長查教師政治立場

林鄭月娥昨稱會要求校方保護所有復課後受欺凌的學童,包括警員的子女,《蘋果》取得的錄音顯示,林鄭前日於閉門會議指自己和教育局局長近日不斷「做校長嘅工作」:「(我哋)希望校長喺學校裏面,更加可以掌握到自己老師嘅政治立場,或者能夠保護到我哋警隊嘅警務人員子女,學你(個別與會者)話齋,佢哋真係無辜㗎!」她透露早前到訪黃大仙紀律部隊宿舍,見到警員家人的焦慮,重申無論對政府不滿如何大,也不應影響警員的子女。

至於林鄭堅稱即使社會衝突升級,亦不會停止構建對話平台,林鄭前日於閉門會議時則指:「我公開話希望建構一個對話平台,但經過過去兩日(示威衝突)情況,大家今日報紙睇到啦,你何談對話呢?你根本無條件去對話」,她未有表明叫停,只稱:「如果有一個政治回應,可以促成對話,我當然願意、樂見,但今日喺呢度,恐怕就唔可以好正面、積極回應到大家對呢個嘅要求,但我哋會繼續努力,希望搵出呢個方法啦」。有與會稱不明白為何政府拒絕正式撤回修例,林鄭只重申政府已停止修例工作:「但用『撤回』呢兩個字,今日實在係有困難,亦都好難再講得好清楚、好明白」,席間未有清楚解釋原因。

林鄭交流時不乏自責和吐苦水,包括指政府過去兩年努力進行青年工作,如提供到內地和國際的交流實習機會,以及增加教育撥款,又為年輕人提供更多參政議政機會,「但恐怕呢啲﹙安排﹚、或許現時睇落嚟,都係比較表面,我哋未能更好掌握青年人嘅心態」。她指自己40年前亦曾是學生會一員,希望社會有更大公義,強調「加入政府唔代表我放棄咗公義」,但指工作時不論在政策、政治、財政,以及如何繼續滿足資本自由經濟主義「真係好多制肘」。她稱政府施政不是想「慢半拍」,而是考慮過程非常複雜,亦要考慮各式不同因素,「要知道個決定能否解決問題,定係會令問題更加惡化」。

另外,她前日出席閉門會議時的錄音,可見她雖然沒有直接說明因為這個原因拒設獨立調查委員會,但亦透露警隊有抗拒,不可影響警隊,與傳媒報道意思相近。林鄭當時指:「今日聽起嚟,好多人都話想查警隊濫權,行動有無違反呢樣嗰樣,所以警務處同事對呢樣嘢嘅抗拒好大」,其後她稱近日社會擔心政府會用《基本法》「某些安排」處理香港亂局,所以現時3萬人的警隊對政府尤其重要,「我作為行政長官,係好難係貿然做一啲嘢,係影響佢哋工作嘅」。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store