更新: 預算案得分十年新低

港大民意研究計劃在政府發表財政預算案後,進行電話即時調查。500多位受訪市民對財政預算案的評分平均數為48.2,是調查進行10年以來最低。

另外,有40.5%受訪者表示不滿意財政預算案,滿意的有26.3%,滿意淨值為負14.2%,比上一份預算案減少29%。我唔知林鄭月娥會點諗,但廣大市民,包括左派及泛民,相信都好難盲目支持呢份咁既預算案。特區政府坐擁大筆盈餘卻死抱不放,其實就係為左配合北京既大白象基建工程,這也是今年要撥200億去河套區既主要原因。未來特區政府相信會每年都有啲錢係去左比配合北京既基建,新界東北發展,洪水橋新市鎮,船灣淡水湖填平呢啲工程,都係為左每日150人來港既需求。咁樣當然係為長遠著想,但為一啲本來唔係住喺度既人使錢,點解唔諗下照顧下住呢度既人,同埋幫呢度交稅既人?香港人有得揀,都唔係好想交稅比呢個PK政府,派一萬張海洋公園出手咁低都要拎出嚟講,上次迪士尼派飛成百萬人登記,今次又點計,中獎仲難過買win place, 不如你免全港市民一個月既交通,水電煤及電訊費用啦。

拿,林鄭到而家都只係係咁易回應左一句,但隨著民情既發展,睇佢會威得幾耐?

200億比河套區科技園區,點解唔回水?