日本擬邀台積電赴日設廠

讀賣新聞報導,日本政府考慮邀請全球晶圓代工龍頭台積電與其他海外晶片業者,和國內設備製造商和研究機構建立合夥關係,盼帶動國內晶片產業。

讀賣新聞19日報導,日本政府正打算邀請台積電或全球其他晶片業者,與國內晶片設備供應商攜手,建立先進晶片製造廠。

報導指出,由於先進晶片科技已然攸關國家安全,日本當局盼透過全球晶片業者的技術,提振國內落後一步的晶片產業。

日本正計劃編列總計數千億日圓的預算,相當於數十億美元,在未來幾年資助參與計畫的海外晶片業者。讀賣新聞未引述消息來源,也未指明合作計畫的時間點。

台積電與日本產業部尚未回應。

全球晶圓代工龍頭台積電5月揭曉,在美國規模120億美元的建廠計畫。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store