政府終於肯派錢了, 4000蚊呀.....

搞左差不多成個月, 政府終於公布派錢方案, 合資格人士每人4000蚊, 政府估計有280萬人受惠。至於派比啲咩人呢? 條件如下:

1 今年12月31日前年滿18歲

2沒在港擁有物業

3沒取得現有福利

4 及會作出聲明在2017/18年度無繳交薪俸稅的低收入或無收入人士

符合上述前三項條件、但有交薪俸稅的人士,若退稅金額少於4000元,在向當局出示證明後,亦可申請現金津貼差額。申請及發放款項安排,將交由在職家庭津貼辦事處負責,該辦事處會盡快公布安排。

政府估計共280萬人受惠,涉款預計約110億元。

我相信將要交稅既打公仔排除在派錢受惠名單是不太合理, 唔好以為寬免稅項就可以取代果4000蚊, 其實寬免稅項不會令現金增加, 皆因該筆款項都仍然停留在稅局戶口內, 等明年報稅時再扣番咁解, 同真係現金4000元攞去使係兩種唔同概念。當然, 你可以爭拗減左稅咪可以使多啲錢, 但問題都係果句, 咁點解唔直接回水比我而係留喺庫房呢?