廣東話係母語有咩問題?

都話而家啲記者水平真係差左好多,當全香港既政府高官出嚟做扒時都係講廣東話既時候,佢地內部有文件話廣東話唔應該係母語,班記者其實只須問一個問題,就係x官,唔該你由今日開始用普通話公開發言,若不能的話便請停止打壓廣東話。當成個政府林鄭開始都唔諗住去為呢件事 表態既時候,作為香港人其實無路可退,只能站出來捍衛自己母語。楊大官話呢個係其中一啲人既睇法作為參考,但問題係中共政權最叻就係消滅地方的文化,強化中央既角色弱化地方文化係其中一種手段,目的就係要終極統一,不能有任何北京聽唔懂的語言文化,以方便他們的政治目的。其實香港一直都係兩文三語並行,以往英文係官方語言,後來中文被接納成官方語言。如果北京咁想加強普通話既影響力。大可要求特區政府將普通話列為官方語言,而非一味打壓香港人用開既廣東話。廣東話同普通話對香港人嚟講係無衝突既,大部份港人普通話用作工作需要,廣東話係主力溝通語言。當英國政府都沒有強迫港人全部用英文時,中共政府卻反其道而行,以消滅廣東話為主要任務。這反映中共如何對香港人不信任,要用語文來進行政治操控。香港人務必要站出來抗爭,捍衛我們的母語。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store