川普鋪路封殺華為

中美貿易戰火怒燒之際,美國總統特朗普周三簽署行政命令,宣佈國家緊急狀態,禁止美國企業使用對美國國家安全構成風險的企業的電訊設備,劍指華為、中興等中國電訊商。

行政命令援引美國《國際緊急狀態經濟權力法》(International Emergency Economic Powers Act),賦予美國總統在國家面臨緊急狀態威脅時,進行商業管制權力。命令指示,美國商務部與其他政府機構合作,制訂執行計劃。

不過,命令沒有點名企業或國家,但顯然為禁止美企和華為做生意。

此行政命令是特朗普自去年8月簽署《2019年度國防授權法》,禁止美國政府使用華為及中興兩間中國公司的設備以來,另一封殺華為的行動。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store