小池百合子連任東京都知事

日本東京都知事小池百合子在選舉勝出連任。她說,最迫切的工作是對抗新型冠狀病毒疫情。她發表勝利演說時說,早前在緊急狀態下,要求東京都幾乎所有商業活動暫停,現在知道病毒如何擴散以及擴散的方向,沒有計劃要求所有商業活動再度停擺,反而會考慮其他有效措施控制疫情傳播。在提到籌備推遲至明年的東京奧運時,她說,東京都政府與國際奧委會正合作制定「精簡」奧運的計劃。

今次選舉共有22人角逐,是歷來最多,投票率五成半。選舉結果凌晨公布,小池百合子取得366萬多票再次當選,以絕對優勢擊敗21位對手。小池百合子1992年當選參議員,其後出任過環境大臣、防衛大臣及自民黨總務會長,2016年7月當選東京都知事,成為東京都首位女知事。

Written by

A columnist in political development in Greater China region, technology and gadgets, media industry, parenting and other interesting topics.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store