《光明頂》預告「將來海闊天空,後會有期」

陶傑已離港抵英:應該會回來

9月15日,鮑偉聰 告別主持了17年的商台節目《光明頂》,輪到 陶傑。陶傑是暫別。他去了英國,放大假。

《光明頂》會否沒頂?鮑偉聰去年曾說,每一晚都視為自己在《光明頂》的最後一夜。「就算不是《國安法》,我覺得《光明頂》有一日始終會完。」

一年後,鮑偉聰告別,轉戰YouTube和Patreon。鮑的離開,聽眾開始想:幾時到陶傑呢?

鮑偉聰下光明頂當晚,感觸之餘亦十分感謝陶傑,陶傑就謂:「都有啲傷感。固之然天下無不散之筵席,我哋都非常之支持商業電台,不過大大話話呢……自從鑽石公主號上咗岸到而家,係有17個月non-stop冇停過。大家都係時候試下,放下大假。公司都問我幾時放大假,我唔想攞咩?等隻鑽石公主號起航,我咪上囉。係鑽石公主號,唔係黃金冒險號。但等嚟等去都唔見隻船入港,惟有……我諗都係時候大家叫做唞下。」陶傑感謝鮑生的支持和容忍,最後說:「希望有一日快啲返番嚟商台,大家重聚。好多嘢,我諗都唔需要畫公仔畫出腸,我哋《光明頂》一向都以含蓄婉約見稱,我討厭政治,但相信感情。將來海闊天空,後會有期。